HaïtiHaïtiHaïtiHaïtiHaïtiHaïti

Aardbeving HaitiOp 12 januari 2010 wordt Haïti getroffen door een aardbeving. De 35 seconden durende beving heeft catastrofale gevolgen. Het epicentrum van de 'goudougoudou', zoals veel HaÏtianen de aardbeving noemen, ligt in de buurt van de hoofdstad Port-au-Prince. De wederopbouw van het land verloopt traag. Toch is er vooruitgang. Een cholera epidemie en diverse tropische stormen bemoeilijken de wederopbouw.


Port-au-Prince is het hart van Haïti. Niet voor niets spreken de HaÏtianen over de republiek Port-au-Prince; zij is in alle opzichten het centrum van het land. Het economische, politieke en culturele leven concentreert zich in deze overbevolkte kustvlakte. Zo ook medische voorzieningen en onderwijsinstellingen. Ongeveer een kwart van de bevolking van 9 miljoen mensen woont in de stad met zijn desolate sloppenwijken en uitgestrekte en overbevolkte volkswijken. Als een magneet heeft Port-au-Prince arme plattelanders aangetrokken. Stedenbouwkundig is de hoofdstad een ramp. Nieuwe wijken verrezen op hellingen, in kloven en ravijnen en waar er maar grond beschikbaar was; over voorzieningen en infrastructuur werd nauwelijks nagedacht.

Omvang aardbeving
De omvang van de ramp is enorm. De schattingen over het aantal doden lopen uiteen van 100.000 tot 350.000. Het aantal gewonden ligt rond de 300.000 en meer dan anderhalf miljoen mensen verliezen hun huis en komen terecht in kampen. De noodhulpverlening komt de ochtend na de ramp traag op gang. In eerste instantie zijn het HaÏtianen zelf die met blote handen anderen probeerden uit te graven en elkaar gebrekkige medische hulp verlenen. Later stromen hulpverleners vanuit het buitenland toe. Na een succesvolle fase van noodhulpverlening begint Haïti een moeizame weg naar de wederopbouw. Puin moeten worden opgeruimd, infrastructuur hersteld en de bewoners van de tentenkampen moeten andere huisvesting krijgen. Ook wordt er gezocht naar mogelijkheden om meer economische ontwikkeling te krijgen.

Cholera
Tot overmaat van ramp breekt in oktober 2010 een cholera epidemie uit. Deze epidemie kost het leven aan 8000 mensen (anno 2013) en maakt 600.000 HaÏtianen ziek. Opmerkelijk is dat de ziekte al lange tijd niet meer is voorgekomen op Haïti. Nepalese militairen van de MINUSTA – de vredesmacht van de VN in Haïti – blijken de bron van de ziekte te zijn. Via een lekkende afvoer is besmette ontlasting in het water van de Artibonite rivier terechtgekomen. Vandaar uit heeft de epidemie zich razendsnel verspreid. Een onderzoek uit augustus 2013 bevestigt dat de Nepalese basis in de Artibonite vallei de bron van de besmetting is. Haïti krijgt ook nog te maken met de gevolgen van enkele tropische stormen en orkanen.

President Martelly
Op 28 november 2010 vinden presidentsverkiezingen plaats. Als winnaar komt de zanger Michel Martelly - bijnaam: Tèt Kalé, de Kale – uit de bus. Zijn programma bestaat uit 5 E's: emploi (werkgelegenheid), éducation (onderwijs), état de droit (rechtsstaat), environnement (milieu) en énergie. Zijn regeerperiode – met aanvankelijk Gary Conille en later Laurent Lamothe als eerste minister – kenmerkt zich door talrijke botsingen en conflicten met het parlement, waarin zijn partij slechts enkele zetels heeft. Er vinden diverse wisselingen plaats binnen de regeringsploeg van Martelly/Lamothe. Martelly pleit voor herinvoering van het leger en probeert via bevordering van het toerisme en het creëren van vrijhandelszones ( o.a. in het Noordoosten waar vruchtbare landbouwgrond voor wordt opgeofferd) de economie weer aan de praat te krijgen. Critici verwijten hem dictatoriaal gedrag. Opmerkelijk is de terugkeer van Jean Claude Duvalier en later ook Aristide naar Haïti in het voorjaar van 2011.

Drie jaar na de aardbeving wonen er nog steeds tienduizenden mensen in kampen. Net buiten Port-au-Prince is een grote nieuwe wijk ontstaan (Canaan / ONAville (VN-stad)) waar veel mensen die door de aardbeving hun huis hebben verloren, naar toe zijn getrokken. Een nieuwe sloppenwijk in wording.