Soup Joumou en Haiti's culturele identiteit
Wat zegt Soup Joumou over de culturele identiteit van Haïtianen?
Vrijlating voor alle slaven en herstelbetalingen
Eind 17e eeuw pleitten twee kapucijner missionarissen voor vrijlating van alle slaven. Ook riepen ze slaveneigenaars op tot herstelbetalingen.
Grote betekenis Haitiaanse Revolutie
In de nacht van 22 op 23 augustus 1791 kwamen in het noorden van de kolonie Saint-Domingue de tot slaaf gemaakten in opstand.
Wanneer werd Haiti een republiek?
In 1804 riep de Armée Indigène Haïti’s onafhankelijkheid uit. Werd het land toen ook direct een republiek?
Madan Sara, de kracht van vrouwen
Ze zijn de helden van de Haïtiaanse economie. Zonder Madan Sara staat Haïti stil. Filmmaker Etant Dupain brengt een ode aan deze fanm vanyan (dappere vrouwen).
Haitianen vragen om respect
Haïtianen vragen om respect. Of ze nu keuterboer zijn in het bergachtige binnenland of militante jongere in een sloppenwijk van Port-au-Prince.
De strijd van Antenor Firmin tegen racisme
“Alle mensen zijn begiftigd met dezelfde kwaliteiten en dezelfde gebreken zonder onderscheid op basis van kleur of lichaamsbouw. De rassen zijn gelijk.”
Wiens hoop ligt op het kerkhof?
“Wordt het ooit nog wat met Haïti?” De vraag ligt velen op de lippen. Is er nog hoop voor Haïti? Of is Haïti het kerkhof van de hoop. Een verkenning over hoop.
Een koloniale suikerplantage op Saint-Domingue
De naam van de vlakte waarop de plantage die in het boek Cul-de-Sac bestudeerd wordt gelegen is, geeft weer wat een samenleving gebaseerd op slavernij is: een doodlopende weg.
Coronavirus op Haiti
Verspreiding van COVID-19, groeiende voedseltekorten en het komende orkaanseizoen: Haïti staart een driekoppig crisismonster in de ogen.
Interview met dr. Sony Jean
In zijn proefschrift La Biographie d’un Paysage legt dr. Sony Jean Haïti’s diepe geschiedenis bloot en wijst hij op het belang van Haïti’s culturele erfgoed.
Haïti in 2020
2020: 10 jaar na de aardbeving. Nog steeds bevindt Haïti zich op een ‘gevaarlijk kruispunt’. Komt er nog echte verandering? Of blijft alles bij het oude?
Haiti Economie
In de media wordt Haïti bijna standaard voorzien van een soort achternaam: Haïti, het armste land van het westelijke halfrond. Wat betekent dat?
Cheche Lavi
Op 12 januari herdacht de Haïtiaanse gemeenschap in Nederland de aardbeving van 10 jaar geleden. Met als titel 'chèche lavi', op zoek naar leven, heb ik deze toespraak gehouden.
Haïti in 2019
De in 2018 begonnen “opstand van de onderdrukten tegen hun ontmenselijking” duurt nog voort. Politici komen niet met serieuze oplossingen.