Online artikelen

Grote betekenis Haitiaanse Revolutie

Geschiedenis

In de nacht van 22 op 23 augustus 1791 kwamen in het noorden van de kolonie Saint-Domingue de tot slaaf gemaakten in opstand.

Wanneer werd Haiti een republiek?

Geschiedenis

In 1804 riep de Armée Indigène Haïti’s onafhankelijkheid uit. Werd het land toen ook direct een republiek?

Madan Sara, de kracht van vrouwen

Samenleving

Ze zijn de helden van de Haïtiaanse economie. Zonder Madan Sara staat Haïti stil. Filmmaker Etant Dupain brengt een ode aan deze fanm vanyan (dappere vrouwen).

Haitianen vragen om respect

Algemeen

Haïtianen vragen om respect. Of ze nu keuterboer zijn in het bergachtige binnenland of militante jongere in een sloppenwijk van Port-au-Prince.

De strijd van Antenor Firmin tegen racisme

Geschiedenis

“Alle mensen zijn begiftigd met dezelfde kwaliteiten en dezelfde gebreken zonder onderscheid op basis van kleur of lichaamsbouw. De rassen zijn gelijk.”

Wiens hoop ligt op het kerkhof?

Algemeen

“Wordt het ooit nog wat met Haïti?” De vraag ligt velen op de lippen. Is er nog hoop voor Haïti? Of is Haïti het kerkhof van de hoop. Een verkenning over hoop. 

Een koloniale suikerplantage op Saint-Domingue

Geschiedenis

De naam van de vlakte waarop de plantage die in het boek Cul-de-Sac bestudeerd wordt gelegen is, geeft weer wat een samenleving gebaseerd op slavernij is: een doodlopende weg.

Coronavirus op Haiti

Actueel

Verspreiding van COVID-19, groeiende voedseltekorten en het komende orkaanseizoen: Haïti staart een driekoppig crisismonster in de ogen.

Interview met dr. Sony Jean

Algemeen

In zijn proefschrift La Biographie d’un Paysage legt dr. Sony Jean Haïti’s diepe geschiedenis bloot en wijst hij op het belang van Haïti’s culturele erfgoed.

Haïti in 2020

Actueel

2020: 10 jaar na de aardbeving. Nog steeds bevindt Haïti zich op een ‘gevaarlijk kruispunt’. Komt er nog echte verandering? Of blijft alles bij het oude?

Haiti Economie

Samenleving

In de media wordt Haïti bijna standaard voorzien van een soort achternaam: Haïti, het armste land van het westelijke halfrond. Wat betekent dat?

Cheche Lavi

Algemeen

Op 12 januari herdacht de Haïtiaanse gemeenschap in Nederland de aardbeving van 10 jaar geleden. Met als titel 'chèche lavi', op zoek naar leven, heb ik deze toespraak gehouden. 

Haïti in 2019

Actueel

De in 2018 begonnen “opstand van de onderdrukten tegen hun ontmenselijking” duurt nog voort. Politici komen niet met serieuze oplossingen.

More Creole in classrooms

Samenleving

Using Creole in classrooms as language of instruction improves quality of teaching and reduces students’ dropout rates.

Borlettes: Arm naar bed. Rijk wakker worden.

Samenleving

Banques de Borlettes (Bolet) zijn overal aanwezig in het straatbeeld op Haïti. Haïtianen wagen hier een gokje. In de hoop rijk wakker te worden.

XL
LG
MD
SM
XS