Online artikelen

De strijd van Antenor Firmin tegen racisme

Geschiedenis

“Alle mensen zijn begiftigd met dezelfde kwaliteiten en dezelfde gebreken zonder onderscheid op basis van kleur of lichaamsbouw. De rassen zijn gelijk.”

Wiens hoop ligt op het kerkhof?

Algemeen

“Wordt het ooit nog wat met Haïti?” De vraag ligt velen op de lippen. Is er nog hoop voor Haïti? Of is Haïti het kerkhof van de hoop. Een verkenning over hoop. 

Een koloniale suikerplantage op Saint-Domingue

Geschiedenis

De naam van de vlakte waarop de plantage die in het boek Cul-de-Sac bestudeerd wordt gelegen is, geeft weer wat een samenleving gebaseerd op slavernij is: een doodlopende weg.

Coronavirus op Haiti

Actueel

Verspreiding van COVID-19, groeiende voedseltekorten en het komende orkaanseizoen: Haïti staart een driekoppig crisismonster in de ogen.

Interview met dr. Sony Jean

Algemeen

In zijn proefschrift La Biographie d’un Paysage legt dr. Sony Jean Haïti’s diepe geschiedenis bloot en wijst hij op het belang van Haïti’s culturele erfgoed.

Haïti in 2020

Actueel

2020: 10 jaar na de aardbeving. Nog steeds bevindt Haïti zich op een ‘gevaarlijk kruispunt’. Komt er nog echte verandering? Of blijft alles bij het oude?

Haiti Economie

Samenleving

In de media wordt Haïti bijna standaard voorzien van een soort achternaam: Haïti, het armste land van het westelijke halfrond. Wat betekent dat?

Cheche Lavi

Algemeen

Op 12 januari herdacht de Haïtiaanse gemeenschap in Nederland de aardbeving van 10 jaar geleden. Met als titel 'chèche lavi', op zoek naar leven, heb ik deze toespraak gehouden. 

Haïti in 2019

Actueel

De in 2018 begonnen “opstand van de onderdrukten tegen hun ontmenselijking” duurt nog voort. Politici komen niet met serieuze oplossingen.

More Creole in classrooms

Samenleving

Using Creole in classrooms as language of instruction improves quality of teaching and reduces students’ dropout rates.

Borlettes: Arm naar bed. Rijk wakker worden.

Samenleving

Banques de Borlettes (Bolet) zijn overal aanwezig in het straatbeeld op Haïti. Haïtianen wagen hier een gokje. In de hoop rijk wakker te worden.

Oude wijn in nieuwe zakken: Haïti na de revolutie

Geschiedenis

In 1804 maakte de Haïtiaanse revolutie een einde aan de Franse overheersing. Zou het nieuwe Haïti de kans krijgen een onafhankelijk bestaan op te bouwen?

Haïti’s postzegelschandaal

Geschiedenis

Het duurste vogelboek ter wereld is gemaakt door de op Saint-Domingue geboren kunstschilder Audubon. Zijn werk werd het middelpunt van een postzegelschandaal op Haïti.

11 miljoen mensen op een klein stukje aarde

Algemeen

Haïti heeft zo’n 11 miljoen inwoners (2019). Vanaf midden jaren vijftig (3,5 miljoen inwoners) is er sprake van een sterke bevolkingsgroei.

Haïti’s klimatologische kwetsbaarheid

Actueel

In 2016 was Haïti het zwaarste door extreme weersomstandigheden getroffen land ter wereld. De gevolgen van de klimaatverandering zijn goed merkbaar.

XL
LG
MD
SM
XS