Haïti heeft zo’n 11 miljoen inwoners (2019). Vanaf midden jaren vijftig (3,5 miljoen inwoners) is er sprake van een sterke bevolkingsgroei.

bevolking haiti

(bron: www.worldometers.info)

Hoge bevolkingsdichtheid

Met 408 inwoners per vierkante kilometer is Haïti een zeer dichtbevolkt land. Op een lijst met 233 naties staat Haïti op de 30e plaats qua bevolkingsdichtheid (bron: Verenigde Naties). Nederland staat op deze lijst overigens op de 25e plaats. De bevolkingsdruk wordt op Haïti echter hard gevoeld vanwege het bergachtige landschap. 63 % van het grondgebied heeft een hellingsgraad van meer dan 20 % en is daardoor praktisch onbewoonbaar. Dit zorgt ervoor dat veel mensen op een klein grondgebied wonen – volgens schattingen woont 50 % van de bevolking op 2 % van het grondgebied – vooral in de kustgebieden en op enkele vlaktes (bron: Haïti Now, 2014). In deze gebieden is er zodoende sprake van hyperdensiteit.

Verstedelijking

Ongeveer 7 miljoen mensen wonen in steden (dat is 65 % van de bevolking). Van 1955 tot 1980 kende Haïti een geleidelijke toename van de stedelijke bevolking (van 13,8 % tot 20,6 %). Tot 2000 vond er vervolgens een snelle groei plaats en steeg de stedelijke bevolking tot 35,7 %. Op het moment van de aardbeving in 2010 woonde inmiddels meer dan de helft van de bevolking (51,5 %) in steden. En tot op vandaag groeien de steden.
Met 2,7 miljoen inwoners is Port-au-Prince de grootste stad van Haïti. Vanwege centralisatie van de politieke macht, aanwezigheid van overheidsvoorzieningen en economische activiteit trekt Port-au-Prince jaarlijks tienduizenden nieuwe migranten vanuit andere steden en het platteland aan.
Andere grote (kust)steden zijn: Gonaïves, Cap Haïtien, Saint-Marc en Port-de-Paix. Van de totale stedelijke bevolking op Haïti woont 80 % in dichtbevolkte volksbuurten en sloppenwijken.

XL
LG
MD
SM
XS