HaïtiHaïtiHaïtiHaïtiHaïtiHaïti

Sak Pase?  - Wat is er gebeurd?

Haïti Nieuws
Iedere maand publiceert André de Waele een nieuwsoverzicht van de belangrijkste ontwikkelingen op Haïti.
Editie augustus 2013 / Editie september 2013 / Editie oktober 2013 / Editie november 2013 / Editie december 2013 / Editie januari 2014 / Editie februari 2014 / Editie maart 2014 / Editie april 2014 / Editie mei 2014 / Editie juni 2014 / Editie juli 2014 / Editie augustus 2014 / Editie september 2014 / Editie oktober 2014 /

Nieuwsupdate CERFAS
Het Centre de Recherche, de Formation et d'Action Sociale (CERFAS) geeft maandelijks een nieuwsupdate met verwijzen naar actuele artikelen over de politieke situatie op Haïti. Uitgave juni 2014.

Nieuwswebsites
Kranten:  Haïti en Marche - Haïti Observateur - Le Nouvelliste - Le Matin - Haïti Progrès - Haïti Liberté -  The Haitian Sentinel - The Haitian Times
Radio: Radio Metropole - Signal FM - Radio Caraïbes - Radio Kiskeya
TV: Tele Haïti - Télévision Nationale d'Haïti
Nieuwsagentschappen: Agence Haïtienne Presse - Alterpresse - Haiti Press Network
Blogs: Tout Haiti
Overig: Canada Haiti Action Network - Haiti Support Group - Collectif Haiti de France

Briefing van Haiti Support Group
De Britse Haiti Support Group geeft regelmatig zeer informatieve bulletins uit. Lees de laatste briefing over de verkiezingen die maar niet gehouden worden.

Humanitarian Response en Relief Web
Voor de laatste informatie over hulpverlening en ontwikkelingssamenwerking, kijk op Humanitarian Response of op Relief Web.

Waarom is Haïti zo arm?
Haïti wordt wel eens het enige land met een achternaam genoemd. Veel journalisten en schrijvers introduceren het land als: Haïti, het armste land van het westelijke halfrond. Vaak gevolgd door een oppervlakkige opsomming van de oorzaken van de armoede. Haïtikenner Bob Corbett heeft in de jaren negentig een inzichtsvol artikel geschreven over de vraag: Why is Haiti so poor?

Hij onderscheidt enerzijds dieperliggende basisoorzaken (rol van buitenlandse naties en rol van eigen overheden en elites) en directe oorzaken (analfabetisme, werkloosheid, ecologische achteruitgang etc). Dat de voudou een factor in de onderonderwikkeling van Haïti is, ontkent hij.

Een prettig leesbaar boek dat vooral het falen de eigen overheid benadrukt als reden waarom Haïti zich ontwikkeld heeft 'van parel van de Caraïben tot gebroken natie' is: Haiti - the tumultuous history van Philippe Girard.
Het boek Haiti The aftershocks of history van Laurent Dubois legt het zwaartepunt bij de rol van buitenlandse naties.

De mensen die het meest te lijden hebben (gehad) van de armoede zijn de bewoners van de sloppenwijken in de steden en de bevolking op het platteland. Deze laatste groep is vaak 'weggezet'  als de 'moun andèyo', de mensen uit achteraf gelegen streken, buiten de stad. Een interessant boek over deze moun andèyo is Le pays en dehors van Gérard Barthélemy.

Slideshow Haïti
Op de website imagine Ayiti is een prachtige slideshow te zien van meer dan 800 foto's.  

CruxificationMuurschilderingen Saint Trinité
Van de Sainte Trinité is alleen nog maar een ruïne over. De Episcopaalse kerk in de benedenstad van Port-au-Prince was niet bestand tegen het geweld van de aardbeving in 2010. De kerk bevatte prachtige muurschilderingen van bijbelse taferelen, geschilderd door Haïtiaanse kunstenaars. Bekijk en lees meer. 

 

Leven op Haïti met 1 $ per dag
Vier Amerikaanse jongeren besluiten een maand op Haïti te gaan wonen. Ze willen rondkomen met 1 $ per dag.


Marie Jeanne grotten

Haïti heeft talloze grotten, waarvan er vele nog nauwelijks onderzocht zijn. Een aantal grotten is inmiddels opengesteld voor bezoekers. De bekendste hiervan is de Marie Jeanne grot bij het stadje Port-a-Piment aan de zuidkust. Met een gangenstelsel van 4 kilometer is het het grootste grotsysteem op Haïti en een van de grotere in het Caraibisch gebied. Op een prachtige website is meer informatie te vinden over de grotten. Marie Jeanne heeft ook een eigen website. Zie ook fotoserie onder.

View the embedded image gallery online at:
https://www.haitiinfo.nl/sak-pase#sigProIde1315a02e3