HaïtiHaïtiHaïtiHaïtiHaïtiHaïti

Haiti algemeenOoit werd Haïti de Parel van de Antillen genoemd, nu is het een van de armste landen ter wereld. Trots en teleurgesteld zijn de Haïtianen - die voor het merendeel afstammen van uit Afrika ingevoerde slaven - op hun geschiedenis. Trots vanwege hun zwaar bevochten onafhankelijkheid. Teleurgesteld om wat de onafhankelijkheid hen uiteindelijk gebracht heeft.

Ceremonie drapeau SmallHaïtianen beschouwen onderwijs als de manier om hun kinderen hoger op te laten komen. Ze zijn dan ook bereid hiervoor grote financiële offers te brengen. De kwaliteit van het onderwijssysteem laat echter veel te wensen over. Het volgen van basisonderwijs is volgens de grondwet verplicht, en - in ieder geval op openbare scholen - gratis. Onderwijs is een van de speerpunten van de huidige regering.

Gezondheidszorg op HaitiLasante se lavi, zeggen Haïtianen. Gezondheid is leven. Helaas is de gezondheidsituatie van veel Haïtianen niet best. De laatste jaren is er in de gezondheidszorg wel vooruitgang geboekt. De kindersterfte is gedaald en de gemiddelde levensverwachting gestegen. Het aantal mensen dat aan aids lijdt is verminderd. De choleraepidemie maakt sinds 2010 echter veel slachtoffers.

img004'Een lege zak blijft niet rechtop staan', luidt een Haïtiaans gezegde (Sak vid pa kanpe). Met een lege maag kun je niet veel presteren. Voor een groot aantal Haïtianen is dit een dagelijkse werkelijkheid. De voedselsituatie op Haïti is alarmerend. De oorzaken achter Haïti's honger zijn complex: armoede, falend beleid van overheid en hulporganisaties, en natuurgeweld spelen een rol.

Transport naar Port-au-PrinceIn de jaren voor de aardbeving in 2010 was er sprake van economische groei. De aardbeving zorgde voor een economische terugslag. Inmiddels is het land zich hiervan aan het herstellen. Haiti is 'open for business' laat de regering weten. Via o.a. vrijhandelszones probeert zij buitenlandse bedrijven aan te trekken en werkgelegenheid te scheppen. Ook is er veel aandacht voor toerisme.

Schilderij DuvalierHaïti is een parlementaire democratie en kent een gekozen president en volksvertegenwoordiging. Michel Martelly is president sinds 14 mei 2011. Laurent Lamotrhe is zijn eerste minister. In een tijd waarin politieke eensgezindheid en samenwerking meer dan ooit hard nodig zijn, is het huidige politieke bedrijf op Haïti nog steeds het traditionele allles of niets spel. 

Landbouw

Iets meer dan de helft van de Haïtiaanse bevolking woont op het platteland. De landbouwsector draagt voor een kwart bij aan het bnp en verschaft werk aan tweederde van de beroepsbevolking. Met haar eigen landbouwproductie kan Haïti voorzien in 40 % van de voedselbehoefte. De landbouw wordt gezien als een mogelijke motor voor economische ontwikkeling. Toch is deze sector erg kwetsbaar.

Haiti vivVoor veel Haïtianen betekent de Grondwet weinig meer dan een stukje papier. Klassieke en sociale grondrechten zijn vastgelegd in de Grondwet, maar blijken in de praktijk slecht te functioneren. Haïti heeft een slecht functionerend rechtssysteem en een falend justitieel apparaat. Vooral kinderen en vrouwen hebben hieronder te leiden.