HaïtiHaïtiHaïtiHaïtiHaïtiHaïti

Bootje op strand.jpgHaïti heeft twee nationale talen. Het Frans en het Haïtiaanse Creool (Kreyol). Iedereen – van sloppenwijkbewoner tot miljonair in de bergen achter Pétionville – spreekt Creool. Het is echt de moedertaal van de Haïtianen. Alleen degenen die voldoende onderwijs hebben gevolgd beheersen het Frans. Echter: pale franse, pa vle di lespri. Denk niet dat je slimmer bent als je Frans spreekt.

Danticat Small.jpgDe in Nederland bekendste Haïtiaans (Amerikaanse) schrijfster is Edwidge Danticat. Er is slechts een handvol Haïtiaanse schrijvers van wie een boek vertaald is in het Nederlands. Toch kent Haïti een rijk geschakeerd literair leven. Naast Franstalige literatuur bestaat er ook een literatuur in het Haïtiaanse Creool. Frankétienne is hiervan de grote voorganger met zijn boek Dezafi.

Schilderij DuvalierHaïtiaanse kunstenaars hebben de afgelopen decennia een eigen stempel gedrukt op de schilderkunst. Haïtiaanse primitieven en de door de voudou geinspireerde schilderijen van de Sen Soley groep zijn wereldwijd geliefd. Schilderkunst wordt Haïti echter vooral zichbaar op straat. Artistiek beschilderde taptaps en vrachtwagens en talloze muurschilderingen verlevendigen het straatbeeld.

Muziek HaitiIn de periode tussen As Woensdag (afsluiting van Carnaval) en Paaszondag maken Rara groepen levendige muziek in de straten van Haiti. Ze worden gevolgd door dansende massa's mensen. Muziek - en vooral trommels - spelen een belangrijke rol tijdens een voudouceremonie. Compas (in Creool: Kompa) is het bekendste muziekgenre op Haïti. Het is een variant op de Meringue.