HaïtiHaïtiHaïtiHaïtiHaïtiHaïti

Muziek HaitiIn de periode tussen As Woensdag (afsluiting van Carnaval) en Paaszondag maken Rara groepen levendige muziek in de straten van Haiti. Ze worden gevolgd door dansende massa's mensen. Muziek - en vooral trommels - spelen een belangrijke rol tijdens een voudouceremonie. Compas (in Creool: Kompa) is het bekendste muziekgenre op Haïti. Het is een variant op de Meringue.


Vanaf de jaren vijftig van de vorige eeuw is de compas vanuit Haïti aan zijn opmars door het Caraibische gebied begonnen. Fedor Hüneke heeft op de website http://www.konpa.info een uitgebreide discografie van Haïtiaanse Kompa muziek (1955 – 2010) geplaatst.

De Franstalig website www.musiquehaitienne.fr biedt een schat aan informatie over Haïtiaanse muziek.
Kijk ook op Wikipedia en op Kreyolicious (voor moderne Haïtiaanse muziek).

Paul de Wolf heeft een mooi artikel geschreven over de relatie tussen muziek en het politieke leven op Haïti in de 20e eeuw.

Flyer folderFolder Haïtiaanse muziek
Via de website van de Haïtiaanse Vereniging in Nederland is een informatieve folder te bestellen over Haïtiaanse muziek. De folder geeft een mooi overzicht over verschillende muzieksoorten, van Kompas, via Rasin naar Rap Kreyol. De folder is geschreven door Fedor Hüneke.