11 miljoen mensen op een klein stukje aarde

11 miljoen mensen op een klein stukje aarde

Haïti heeft zo’n 11 miljoen inwoners (2019). Vanaf midden jaren vijftig (3,5 miljoen inwoners) is er sprake van een sterke bevolkingsgroei.

bevolking haiti

(bron: www.worldometers.info)

Hoge bevolkingsdichtheid

Met 408 inwoners per vierkante kilometer is Haïti een zeer dichtbevolkt land. Op een lijst met 233 naties staat Haïti op de 30e plaats qua bevolkingsdichtheid (bron: Verenigde Naties). Nederland staat op deze lijst overigens op de 25e plaats. De bevolkingsdruk wordt op Haïti echter hard gevoeld vanwege het bergachtige landschap. 63 % van het grondgebied heeft een hellingsgraad van meer dan 20 % en is daardoor praktisch onbewoonbaar. Dit zorgt ervoor dat veel mensen op een klein grondgebied wonen – volgens schattingen woont 50 % van de bevolking op 2 % van het grondgebied – vooral in de kustgebieden en op enkele vlaktes (bron: Haïti Now, 2014). In deze gebieden is er zodoende sprake van hyperdensiteit.

Bevolkingsgroei en -opbouw

Haïti heeft een jaarlijkse bevolkingsgroei van 1,17% (2019). Dit is het laagste groeicijfer sinds de afgelopen vijftig jaar. In deze periode heeft de bevolking zich verdrievoudigd. Het land heeft een erg jonge bevolking. Meer dan de helft van de Haïtianen is jonger dan 25 jaar. 

Verstedelijking

Ongeveer 7 miljoen mensen wonen in steden (dat is 65 % van de bevolking). Van 1955 tot 1980 kende Haïti een geleidelijke toename van de stedelijke bevolking (van 13,8 % tot 20,6 %). Tot 2000 vond er vervolgens een snelle groei plaats en steeg de stedelijke bevolking tot 35,7 %. Op het moment van de aardbeving in 2010 woonde inmiddels meer dan de helft van de bevolking (51,5 %) in steden. En tot op vandaag groeien de steden.
Met 2,7 miljoen inwoners is Port-au-Prince de grootste stad van Haïti. Vanwege centralisatie van de politieke macht, aanwezigheid van overheidsvoorzieningen en economische activiteit trekt Port-au-Prince jaarlijks tienduizenden nieuwe migranten vanuit andere steden en het platteland aan.
Andere grote (kust)steden zijn: Gonaïves, Cap Haïtien, Saint-Marc en Port-de-Paix. Van de totale stedelijke bevolking op Haïti woont 80 % in dichtbevolkte volksbuurten en sloppenwijken.

Kijk voor meer informatie op worldpopulationreview