Haïti thema's

Haïti - een anti-plantage samenleving

Geschiedenis

Haïtianen hebben zichzelf niet alleen bevrijd van de koloniale onderdrukking, maar bouwden ook een bloeiend, zelfvoorzienend bestaan op in de 19e eeuw.

Vrijlating voor alle slaven en herstelbetalingen

Geschiedenis

Eind 17e eeuw pleitten twee kapucijner missionarissen voor vrijlating van alle slaven. Ook riepen ze slaveneigenaars op tot herstelbetalingen.

Grote betekenis Haitiaanse Revolutie

Geschiedenis

In de nacht van 22 op 23 augustus 1791 kwamen in het noorden van de kolonie Saint-Domingue de tot slaaf gemaakten in opstand.

Wanneer werd Haiti een republiek?

Geschiedenis

In 1804 riep de Armée Indigène Haïti’s onafhankelijkheid uit. Werd het land toen ook direct een republiek?

De strijd van Antenor Firmin tegen racisme

Geschiedenis

“Alle mensen zijn begiftigd met dezelfde kwaliteiten en dezelfde gebreken zonder onderscheid op basis van kleur of lichaamsbouw. De rassen zijn gelijk.”

Een koloniale suikerplantage op Saint-Domingue

Geschiedenis

De naam van de vlakte waarop de plantage die in het boek Cul-de-Sac bestudeerd wordt gelegen is, geeft weer wat een samenleving gebaseerd op slavernij is: een doodlopende weg.

Oude wijn in nieuwe zakken: Haïti na de revolutie

Geschiedenis

In 1804 maakte de Haïtiaanse revolutie een einde aan de Franse overheersing. Zou het nieuwe Haïti de kans krijgen een onafhankelijk bestaan op te bouwen?

Haïti’s postzegelschandaal

Geschiedenis

Het duurste vogelboek ter wereld is gemaakt door de op Saint-Domingue geboren kunstschilder Audubon. Zijn werk werd het middelpunt van een postzegelschandaal op Haïti.